خودکشی نوجوان تهرانی در کانون اصلاح تربیت تهران
پرونده خودکشی پسر نوجوان در کانون اصلاح و تربیت با تحقیق قضات به یک پرونده جنایی تبدیل شد و تحقیقات برای شناسایی عامل این قتل مرموز کلید زده شد.
پرونده خودکشی پسر نوجوان در کانون اصلاح و تربیت با تحقیق قضات به یک پرونده جنایی تبدیل شد و تحقیقات برای شناسایی عامل این قتل مرموز کلید زده شد. پرونده پسر نوجوانی که در کانون اصلاح و تربیت گفته می شد خودکشی کرده است پس از بررسی در شعبه 7 دادگاه کیفری استان تهران به دلیل نقص در تحقیقات و روشن نبودن علت اصلی مرگ به دادسرای جنایی تهران برگردانده شد.
رسیدگی به این پرونده از اردیبهشت سال 97 با گزارش مرگ پسر نوجوانی به نام حمید در کانون اصلاح و تربیت آغاز شد. تحقیقات اولیه نشان میداد که وی خودکشی کرده است اما وقتی جسد به پزشکی قانونی منتقل شد متخصصان این سازمان اعلام کردند که وی آثار جراحت روی بدن دارد. ضربهای نیز به سرش وارد شده است بنابراین مرگ وی مشکوک است.به این ترتیب پرونده مورد رسیدگی قرار گرفت. در بررسیهای صورت گرفته مشخص شد حمید پیش از فوت با یکی از هم اتاقیهایش به نام شهرام و همچنین مأمور حراست کانون درگیر شده و مورد ضرب و شتم قرار گرفته است.
خودکشی پسر نوجوان در کانون اصلاح و تربیت تهران
پس از آن شهرام احضار شد و درباره درگیری با مقتول گفت: من و حمید درگیری مختصری داشتیم که او خیلی عصبانی شد و روشنایی سالن را شکست و همین موضوع سبب شد تا با مأموران حراست درگیر شود و آنها هم او را به شدت کتک زدند بعد هم حمید را به داخل اتاقی انداختند. چند ساعت بعد هم گفتند حمید فوت کرده است. البته چون او همیشه قرص اعصاب میخورد همه میگفتند که داروهایش را بیشتر خورده و خودکشی کرده است.
اما تحقیقات بیشتر نشان داد شهرام همه واقعیات را نگفته و در قتل حمید نقش داشته است از این رو کیفرخواست علیه شهرام به اتهام قتل شبه عمد صادر و پرونده برای رسیدگی به شعبه 7 دادگاه کیفری استان تهران فرستاده شد.
در جلسه رسیدگی به این پرونده پدر مقتول از قضات درخواست کرد تا قاتل پسرش قصاص شود. او در ادامه گفت: چند ساعت پیش از فوت، پسرم با من تماس گرفت و گفت با مأموران کانون درگیر شدم و لباسهایم پاره شده برایم لباس بیاور. من هم برایش لباس تهیه کردم و در مسیر کانون بودم که با من تماس گرفتند و گفتند حمید دچار درد کلیه شده و او را به بیمارستان بردهاند و بعد هم خبر فوتش را دادند. من اطمینان دارم پسرم را به قتل رساندهاند.پس از آن مادر مقتول به جایگاه رفت و گفت: من و پدر حمید وقتی فرزندانمان کوچک بودند از هم جدا شدیم. حمید با پدرش زندگی میکرد و دو فرزند دیگرمان در بهزیستی بودند تا اینکه بعد از مدتی من آنها را پیش خودم آوردم. من برای بزرگ کردن فرزندانم با مشکل مالی روبهرو هستم و حالا درخواست دیه پسرم را دارم.
من قاتل نیستم
در ادامه متهم در دفاع از خود گفت: من 5 سال قبل به خاطر حمل۶ گرم هروئین بازداشت و به کانون اصلاح و تربیت منتقل شدم. روز حادثه هنگام نظافت با حمید درگیر شدم که سرش به زمین خورد بعد هم با مأموران حراست درگیر شد. من اتهام قتل را قبول ندارم. چون در بهداری گفتند او با خوردن قرص خودکشی کرده است.در ادامه جلسه مشاور روانشناس گفت: حمید به اتهام سرقت در کانون اصلاح و تربیت بود. دوره محکومیتش رو به پایان بود و پدرش میتوانست با گذاشتن یک فیش حقوقی او را ترخیص کند اما کوتاهی کرد و این حادثه رخ داد.
در پایان جلسه قضات وارد شور شدند و اعلام کردند به علت نقص در تحقیقات پرونده باید به دادسرای جنایی برگردانده شود تا فیلم دوربینهای مداربسته محل درگیری مورد بررسی قرار گیرد. همچنین از پزشکی قانونی خواسته شد علت دقیق مرگ حمید را مشخص کند. ضمن اینکه مقدمات انتقال شهرام به زندان بزرگسالان نیز انجام شود چرا که سن وی از 18 سال گذشته است.
منبع: رکنا
این نوشته رو بخون و خودکشی نکن!
اقدام به گرفتن جان خود، خودکشی نام دارد. علائم هشداردهنده ای وجود دارند که نشان می دهد ممکن است فرد دست به خودکشی بزند.
نمیتوان به احساس درونی دیگران پی برد بنابراین وقتی کسی فکر خودکشی دارد، همیشه به سادگی قابل تشخیص نیست اما در ادامه چند علامت بیرونی و هشدار دهنده آمده که ممکن است کسی که به خودکشی فکر می کند دست به انجام آن ها بزند:
- صحبت درمورد احساس ناامیدی، گرفتاری یا تنهایی
- ممکن است بگوید دیگر دلیلی برای زندگی ندارد
- نوشتن وصیتنامه یا بخشیدن اموال شخصی
- گشتن به دنبال ابزاری برای آسیب رساندن به خود، مثل خرید اسلحه
- خواب زیاد یا کم
- پر خوری یا کم خوری که منجر به افزایش یا کاهش قابل توجه وزن می شود
- رفتار های پر خطر مثل مصرف زیاد الکل و مواد
- اجتناب از تعاملات اجتماعی با دیگران
- بروز خشم یا قصد انتقام
- نشان دادن علائم اضطراب یا پریشانی شدید
- تغییرات خلق و خو
- از خودکشی به عنوان راهی برای رهایی حرف می زند
شاید ترسناک به نظر برسد اما دست به عمل زدن و کمک رسانی به کسی که نیازمند آن است به پیشگیری از تلاش برای خودکشی یا مرگ کمک می کند.
چطور با کسی که به خودکشی فکر می کند حرف بزنیم؟
اگر شک دارید که ممکن است یکی از دوستان یا اعضای خانواده به خودکشی فکر کند، درباره نگرانی هایتان با او صحبت کنید. می توانید با پرسیدن سوالاتی که فرد را متهم نمی کند یا او را مورد قضاوت قرار نمی دهد، سر صحبت را باز کنید
.رک و راست حرف بزنید و از پرسیدن سوالات مستقیم مثل «آیا به خودکشی فکر میکنی؟» نترسید.
حین مکالمه از موارد زیر مطمئن شوید:
- خونسردی خود را حفظ کنید و با اطمینان حرف بزنید
- به طرف مقابل اطمینان دهید که احساساتش معتبر و مهم است
- حمایت و پشتیبانی خود را ابراز کنید
- به او بگویید که می تواند کمک بگیرد و با درمان احساس بهتری پیدا کند
مشکلاتشان را کوچک نشان ندهید یا سعی نکنید با شرمنده کردن فرد نظرش را عوض کنید. شنیدن و نشان دادن حمایت بهترین راه برای کمک است. همچنین می توانید فرد را به درخواست کمک از متخصص تشویق کنید.
پیشنهاد دهید تا برای پیدا کردن متخصص به او کمک کنید، برایش نوبت بگیرید یا همراه او در اولین جلسه حاضر شوید.
اگر کسی که برایتان مهم است علائم خودکشی از خود نشان دهد، می تواند برایتان ترسناک به نظر برسد اما اگر کمکی از دستتان برمی آید، حتما باید اقدام کنید. باز کردن سر صحبت بمنظور تلاش برای کمک به نجات جان فرد ریسکی است که ارزش اقدام را دارد.
اگر نگران هستید و نمی دانید باید چه کار کنید، میتوانید از خطوط مخصوص شرایط بحرانی یا جلوگیری از خودکشی کمک بگیرید.
به صحبت درمورد خودکشی یا دست زدن به اقداماتی برای پایان دادن به زندگی، رفتار متمایل به خودکشی گفته می شود. به این افکار و رفتار متمایل به خودکشی به چشم وضعیت اضطراری روانپزشکی نگاه می شود.
درصورت خطر حتمی
به گفته اتحادیه ملی سلامت روان (NAMI)، اگر در کسی متوجه این علائم زیر شدید، باید فورا تحت مراقبت قرار گیرد:
- راست و ریست کردن امور یا بخشیدن اموال
- خداحافظی با دوستان و آشنایان
- درحالیکه قبلا ناامید بودند، حالا آرام به نظر می رسند
- برنامه ریزی برای خرید، سرقت یا قرض گرفتن ابزار خودکشی، مانند تفنگ یا دارو
اگر فکر می کنید کسی می خواهد به خود آسیب بزند:
- با شماره ی اورژانسی منطقه تماس بگیرید.
- تا زمان رسیدن کمک همراه فرد بمانید.
- اسلحه، چاقو یا هر وسیله ای که باعث آسیب می شود را دور کنید.
- به حرف هایش گوش دهید اما او را مورد قضاوت قرار ندهید، بحث یا تهدید نکنید و فریاد نزنید.
اگر هر فکری در مورد خودکشی دارید، با شماره تلفن ۱۲۳ اورژانس اجتماعی یا ۱۴۸۰ بهزیستی تماس بگیرید و رایگان کمک بگیرید.
چه چیزی خطر خودکشی را بالا می برد؟
معمولا هیچکس فقط بخاطر یک دلیل تصمیم نمی گیرد خودش را بکشد. چند عامل باعث افزایش خطر خودکشی می شود. مانند مبتلا بودن به اختلال سلامت روان.
اما بیش از نیمی از افرادی که در اثر خودکشی جان خود را از دست می دهند، اختلال روانی در آنها هنگام مرگ تشخیص داده نشده است.
افسردگی اولین عامل خطرناک روانی است اما اختلال دوقطبی، اسکیزوفرنی، اختلال اضطراب و اختلال شخصیت هم از دیگر عوامل است.
به غیر از اختلالات روانی، عوامل دیگری که خطر خودکشی را بالا می برد عبارت است از:
- حبس
- امنیت شغلی ضعیف یا پایین بودن میزان رضایت از کار
- سابقه قرار گرفتن در معرض خشونت یا مشاهده خشونت همیشگی
- تشخیص بیماری جدی در فرد، مثل سرطان یا ایدز
- انزوای اجتماعی یا قربانی قلدری یا مورد آزار قرار گرفتن
- اختلال مصرف مواد
- تجاوز یا آسیب روحی در کودکی
- سابقه خودکشی در خانواده
- فرد قبلا دست به خودکشی زده باشد
- ابتلا به بیماری مزمن
- فقدان اجتماعی، مانند پایان یافتن یک رابطه جدی
- از دست دادن شغل
- دسترسی به ابزار مرگبار، مانند اسلحه و دارو
- قرار گرفتن در معرض خودکشی
- برای دریافت کمک و پشتیبانی به مشکل بربخورد
- عدم دسترسی به روش های درمان اختلال روانی یا مصرف مواد
- پیروی از نظام های اعتقادی که خودکشی را راه حل مشکلات فردی می دانند
تحقیقات نشان داده افراد زیر بیشتر در معرض خطر خودکشی قرار دارند:
- مردان
- افراد بالای ۴۵ سال
- سفیدپوستان، سرخپوستان یا بومیان آلاسکا
ارزیابی کسانی که در معرض خطر خودکشی قرار دارند
او زمان شروع علائم و تناوب آن را از فرد می پرسد. همینطور درمورد هرگونه بیماری فعلی یا قبلی و شرایط خاص خانوادگی از فرد سوال می کند.
بدین ترتیب، توضیح احتمالی برای علائم را به دست می آورد و تشخیص می دهد یا آزمایش یا متخصص دیگری را پیشنهاد دهد. پزشک احتمالا موارد زیر را معاینه می کند:
- سلامت روان: در بسیاری از موارد فکر به خودکشی معلول اختلال روانی زمینه ای مانند افسردگی، اسکیزوفرنی یا اختلال دوقطبی است. اگر فرد مشکوک به اختلال روانی باشد، احتمالا به یک متخصص سلامت روان ارجاع داده می شود.
- مصرف مواد: سوء مصرف الکل و مواد اغلب منجر به رفتار و فکر به خودکشی می شود. اگر علت اصلی مصرف مواد است، اولین قدم این است که به مراکز باز پروری مراجعه کنید.
- دارو: مصرف بعضی دارو های تجویز شده- مانند دارو های ضد افسردگی– خطر خودکشی را بالا می برد. متخصص دارو هایی را که فرد درحال حاضر استفاده می کند مورد بررسی قرار می دهد تا ببیند آیا عامل بروز این رفتار هست یا خیر.
گناه خودکشی از نظر قرآن
خودکشی مصداق کشتن انسانی است که جانش محترم است و کسی حق کشتن او را ندارد حتی اگر این شخص خودش باشد. باید در نظر داشته باشیم که خداوند مالک تمام جهان از جمله جان انسان هاست و بدون اذن و اجازه او نمی توان چنین کاری انجام داد.
گناه خودکشی در قرآن
خداوند در قرآن درباره قتل انسانی که کشتن اش واجب نشده شدیدا تهدید کرده و وعده عذاب جاوید جهنم داده است. چنانچه در آیه ۳۰ سوره نسا می فرماید:
«وَ مَنْ یَفْعَلْ ذَٰلِکَ عُدْوَانًا وَ ظُلْمًا فَسَوْفَ نُصْلِیهِ نَارًا ۚ وَ کَانَ ذَٰلِکَ عَلَى اللَّهِ یَسِیرًا»
«و هر کس این عمل را از روی تجاوز و ستم انجام دهد، به زودی او را در آتشی وارد خواهیم ساخت و این کار برای خدا آسان است.»
همچنین در آیه ۹۳ سوره نسا آمده است:
«وَ مَنْ یَقْتُلْ مُؤْمِنًا مُتَعَمِّدًا فَجَزَاؤُهُ جَهَنَّمُ خَالِدًا فِیهَا وَ غَضِبَ اللَّهُ عَلَیْهِ وَ لَعَنَهُ وَ أَعَدَّ لَهُ عَذَابًا عَظِیمًا»
«و هر کس فرد باایمانی را از روی عمد به قتل برساند، مجازات او دوزخ است؛ در حالی که جاودانه در آن میماند و خداوند بر او غضب میکند و او را از رحمتش دور میسازد و عذاب عظیمی برای او آماده ساخته است»
در آیه ۳۲ سوره مائده می خوانیم:
«...مَنْ قَتَلَ نَفْسًا بِغَیْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسَادٍ فِی الْأَرْضِ فَکَأَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَمِیعًا...»
«...هر کس، انسانی را بدون ارتکاب قتل یا فساد در روی زمین بکشد، چنان است که گویی همه انسانها را کشته است...»
با توجه به متن این آیات در می یابیم که خودکشی گناه کبیره ای است که وعده عذاب دائم و شدید در مورد آن داده شده است. باید توجه داشته باشیم که خودکشی تنها گناهی است که بعد از آن هیچ گاه انسان فرصت توبه و پشیمانی از آن و بازگشت را نخواهد داشت.
گناه خودکشی در روایات
از پیامبر اسلام (ص) نقل است:
«میان انسانهای پیش از شما، مردی جراحتی برداشت و از شدت بی تابی کاردی برداشت و با آن دستش را قطع کرد و از شدت خونریزی مُرد؛ پس خداوند فرمود: بنده ام، در گرفتن جان خود بر من پیشی گرفت... هر آینه بهشت را بر او حرام کردم.»
همچنین در حدیث دیگری فرمودند:
«مَنْ قَتَلَ نَفْسَهُ بِحَدیدَةٍ فَحَدیدَته فی یَده یُجاءُ بِها فی بَطْنِه فی نارِ جَهَنَّمَ خالِدا فیها مُخَلّدا أبدا، و مَنْ شَرِبَ سَمّا وَ قَتَلَ نَفْسَهُ، فَسَمُّهُ فی یَدِهِ یَتَحَسّاهُ فی نارِ جَهَنَّمَ خالِدا فیها أبَدا، وَ مَنَ تَرَدّی مِنْ جَبَلٍ، فَقَتَلَ نَفْسَهُ فهو یَتردّی فی نار جهنّم خالدا فیها مُخلّدا أبَدا»
«کسی که به وسیله آهن خودکشی کند پس با آهن پاره ای به دست که قسمتی از آن به شکمش فرو رفته آورده می شود و وارد آتش جهنم می گردد و در آن به طور أبد و همیشگی خواهد سوخت و کسی که با خوردن سم خودکشی کند، پس سم در دست به آتش جهنم انداخته می شود و در آن به طور دائم خواهد سوخت و کسی که خود را با پرت کردن از کوه به قتل برساند، پس به آتش جهنم پرت می شود و در آن تا أبد خواهد ماند.»
از امام باقر (ع) روایت شده است:
«إنَّ المُؤْمِنَ یُبْتَلی بِکُلِّ بَلِیَّةٍ وَ یَمُوتُ بِکُلِّ میتَةٍ إلاّ أَنَّهُ لایَقْتُلُ نَفْسَهُ»
«همانا ممکن است مؤمن به هر بلایی مبتلا شود و به هر (نوع) مرگی بمیرد اما هیچ گاه خود را نمیکشد.»
امام صادق (ع) درباره گناه خودکشی می فرمایند:
«مَنْ قَتَلَ نَفْسَهُ مُتَعَمِّداً فَهُوَ فِی نَارِ جَهَنَّمَ خَالِداً فِیهَا»
«هر کسی که دانسته خودکشى کند پیوسته در دوزخ خواهد بود.»
چرا خودکشی گناه است ؟
خودکشی، نافرمانی و سرپیچی از دستور خدا
گناه خودکشی در قرآن
آیا کسی که خودکشی می کند امید شفاعت برای او هست؟
آیا برای کسی که خودکشی نموده ، امید نجات از جهنّم نیست؟
علل خودکشی
1. ضعف ایمان و اعتقاد دینی:
2. ضعف معنویت و اخلاق دینی:
بسیاری از عوامل خودکشی مانند:حسادت، کینه توزی، لجاجت، خشم و غضب، خیانت، غرور، زنا، شرابخواری، قماربازی، حب مقام، انتقام جویی، بارداری نامشروع، ازدواجهای اجباری و امثال این ها ناشی از ضعف معنویت و رعایت نکردن مسائل اخلاقی و دینی است. در فرهنگ اسلامی طبق بیان آیات و روایات تمام اعمال انسان بخصوص گناهان کبیره دارای آثار و پیامدهایی است، و به اصطلاح اثر وضعی دارد، به همین جهت در اسلام از انجام گناه و کارهای خلاف اخلاق به شدت نهی شده است.
3. عوارض طبیعی:
مشکلاتی مانند جنون و اختلالات روانی، ترس از کیفر، بیماریهای صعب العلاج، نقیصه هایی در ساختمان جمجمه، ضایعات قلبی و کبدی، صرع و... .
4. توجه بیش از حد به خواسته های حیوانی:
آیات قرآن در رابطه با نکوهش خودکشی
کسانی که خودکشی می کنندآیا از شفاعت ائمه اطهار و شهدا برخوردار می شوند؟